MAD, BRØD og KAGER
Der er pt 9 opskrifter.
Billederne kan gøres større ved at klikke på dem.
Hjemmebagt brød
600 ml vand
50 g gær
2 tsk sukker
1-2 tsk salt
2 spsk fedtstof
1 æg
800 - 1000 g hvedemel/fuldkornsmel (gerne et højt indhold af protein)
Bland vand, gær, sukker, fedtstof og æg. Når gæren er opløst, så tilsæt lidt mel. Rør rundt og tilsæt mere mel og 1-2 tsk salt. Ælt til dejen er tilpas. Hæv til dobbelt størrelse. Slå dejen ned. Form til to brød i to bageforme eller direkte på bagepladen. Rids dejen på tværs, og lad det hæve til 3-4 dobbelt størrelse. Sættes i forvarmet ovn ved ca. 230 grader. Bages i ca. 30-40 minutter.
Denne opskrift er fra blogindlæg d. 24/1 2020. Se evt. mere derfra. Følg linket.
Laks med dild, citron og hvidløg
Laks
Olivenolie
Hvidløg
Salt og peber
Dild
Citron
Det ovnfaste fad og laksen pensles rundhåndet med olivenolie. Krydres med friskpresset hvidløg, salt og peber. Dild og citronskiver lægges på. Laksen sættes i en ca. 180-200 grader varm ovn i ca. 20-30 minutter. Citronsovs og kartofter tilberedes og serveres til.
Forslag til tilbehør:
Kartofler
Citronsovs (vi brugte den færdiglavede citronsovs, som kan købes i de fleste fødevarebutikker).
Ekstra citron
Denne opskrift er fra blogindlæg d. 22/6 2019. Se evt. mere derfra. Følg linket.
Kylling, chili og hvidløg
650 g kyllinginderfilet
5-6 fed hakkede hvidløg
Chili efter behov og smag
Et stort løg
En rød og en gul peberfrugter
Lidt bouillon
Ca. 2 dl piskefløde (eller mælk og evt. maizenamel)
Kødet brunes sammen med hvidløg, chili, salt og peber. Vand, bouillon og/eller rødvin hældes ved. Det simrer for svag varme under låg indtil kødet er mørt. (Dette er nemt at lave i god tid, og sætte ind i køleskabet, hvis der fx. kommer gæster senere på dagen til spisning. Så kan fløde, løgringe og peberfrugter tilsættes lige inden serveringen). 5-10 minutter før servering tilsættes piskefløde, løgringe og skivede peberfrugter.
Tilbehør: Fx. kartofler, ris eller spaghetti - en god salat og evt. flutes.
Denne opskrift er fra blogindlæg d. 3/2 2019. Se evt. mere derfra. Følg linket.
Charlottes lakseret
8 små løg eller 4 store løg
8 gulerøddder
1 glas kapers
½ l piskefløde
600 g fersk laks
Grønne asparges
Salt og peber
Løgene skæres ud i både og lægges i et smurt ovnfast fad. Gulerødderne skæres ud i stænger og lægges ovenpå løgene. Drysses med salt og peber. Kapers og ½ l piskefløde hældes over.
Sættes i ovnen ved 180 grader varmluft i ½ time.
Det ovnfaste fad tages ud af ovnen, og 4 stk. laks lægges ovenpå. Drys med salt, peber og citron. Slut af med de grønne asparges øverst. Sættes ind i ovnen igen ved 180 grader indtil laksen er stegt (ca. 15-20 minutter).
Servér fx. aspargeskartofler eller pasta til.
Amerikansk kødpie
DEJ: 150 g mel, 150 g smør, 4 spsk. koldt vand
FYLD: 1 løg, 300 g oksefars, 3 spsk. smør, Et lille glas champignoner, Salt, peber og paprika, Lidt hvidløg, 2 spsk. tomatpuré, 2 spsk. mel, 2 dl creme fraiche
Dejen æltes og lægges koldt i et par timer.
Letsteg det hakkede løg og champignoner sammen med kød, salt og peber, paprika og knust hvidløg.Tomatpuré tilsættes. Derefter drysses mel over og blandes i sammen med creme fraiche. Alt koger op, smages til og afkøles. Dejen rulles ud og en smurt pieform/tærteform fores med dejen, der klemmes godt op af siderne. Punktér med en gaffel og bag tærten på nederste rille i 15 minutter ved 225 grader.
Tages ud. Fyldet kommes i. Resten af dejen rulles og skæres i strimler, der lægges ovenpå som et gitterværk. Pensl med æg og bag i ovnen ved 200 grader i 15 minutter.
Denne opskrift er fra blogindlæg af 31. august 2018. Se eventuelt mere information derfra. Følg linket.
Italiensk rundt brød
25 g gær
6 dl lunkent vand
2 tsk. salt
ca. 800 g Gluten Blue Star eller Manitoba hvedemel (Valsemøllen)
Ingredienserne røres sammen i en skål. Hæver i en time med et viskestykke over. Æltes til et rundt brød (ca. 20 cm i diameter) og lægges på bagepapir på en bageplade.
Efterhæver i en time. Drys mel over.
Bages ved 225 grader i 1/4 time.
Dernæst ved 190 grader i 3/4 time.
Fru Beerings småkager
125 g mel
125 g smør
40 g flormelis
Mandler
Mel, smør og flormelis æltes sammen. Rulles til to pølser og pakkes ind i stanniol.
Lægges ind i køleskabet i ca. 1-2 timer.
Når dejen er blevet kold og hård, så skæres der ud til småkager. Lægges på bagepapir på en bageplade. Der puttes ca. 1/2 mandel på hver småkage. Pensles med vand.
Bages i 8-10 minutter ved ca. 180 grader i øverste rille.
Mørbradspakker
Svinemørbrad - bacon – champignoner – løg - tomater – salt – peber - paprika
Mørbraden skæres i små bøffer, krydres og steges på panden. Bacon, champignoner og løg skæres i tern/skiver og svitses på panden. 1-2 små bøffer lægges på hver deres stanniol. Bacon, champignoner og løg lægges ovenpå mørbraden. Tomater i både og lægges ovenpå. Der lukkes for stanniolen. Steges færdig i ovnen ved 200 grader i 20-25 minutter.
Min mors store klejner med glasur
5 kopper mel
200 g margarine
1 spsk. sukker
1 pakke gær
1 kop mælk
3 æg
1 pakke Palmin / svinefedt
Mel og margarine smuldres. Mælken lunes, og gæren udblødes heri. Det hele blandes med resten af ingredienserne. Hæver i 3/4 time. Dejen rulles ud på et melet bord. Der laves ca. 5x10 cm klejner, hvor der skæres et hul på langs på ca. 3 cm. Den ene ende snoes igennem hullet. Koges i en stor gryde i Palmin / svinefedt i ca. 1,5 minut på hver side. Ca. 180 grader / lidt mere end mellemvarme. Kog kun 2-4 stk. ad gangen. Lige inden servering pyntes med glasur.